niedziela, 23 lutego 2020

Wykorzystanie wolnowara do różnych potraw

Slow cooker can be used in various ways.  It can be used to perform complex meat processing as simple as possible cottage cheese.

Wolnowar może być wykorzystywany na różne sposoby. Można go wykorzystać do wykonania skomplikowanej obróbki mięsa jak najprostrzego domowego twarogu. Poniżej pokażę przykłady na podstawie własnych doświadczeń czy też używając umieszczonych w domenie publicznej zdjęc, filmów, reklam.
Zacznijmy od najprostrzych potraw. Dla mnie jest to twarożek na rano do śniadania.
Recepta
Weź litr mleka, małe opakowanie dowolnej śmietany, wymieszaj z lub nie dodatkami i wlej do wolnowara. Jeżeli nie dodasz nic będzie to baza dla dalszych wariacji, jeżeli dodasz sól otrzymasz słonawy pod rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, czosnek etc.
Możesz dodać cukier waniliowy, będzie na słodko. Oczywiście możliwe są wariacje z mrożonymi (rozmrożonymi) owocami etc. Moja ulubiona wariacja to do mleka dodaję sól, czarnuszkę, suszony czosnek w odpowiednich proporcjach. 
Nastawiasz wolnowar na 3 godziny funkcja high i idziesz spać. Rano zawartość chłodnego już twarożku przelewasz na gęste sito i zanim zrobisz kawę, herbatę wyjmiesz chleb bedziesz miał gotowy odcięknięty twarożek do podania.
Trochę bardziej skomplikowana potrawa z wolnowaru to przecier. Ja co roku robìę taki, a nazwałem go ajwaj. Link do niego to 
https://wolnoileniwie.blogspot.com/2019/08/ajwaj.html 
Idąc dalej w kierunku bardziej rozbudowanych recept stajemy na przystanku gulasz. Opiszemy jego powstanie z użyciem filmu pani gadżet i wolnowaru z misą dostosowaną do smażenia sautè (w małej ilości tłuszczu).  
Link do tego wydarzenia to https://youtu.be/ddXnkjju_00 
Najbardziej skomplikowane wykorzystanie wolnowaru to użycie skomplikowanego garnka. Garnek ten połączony jest z automatycznym mieszadłem. 
Co otrzymujemy widzimy na filmie rekkamowym.
Podsumowując wolnowar jest urządzeniem uniwersalnym i ułatwiającym pracę przy bardzo niskiej stracie wartości odżywczych. W gotowaniu nie używamy wysokich temperatur co nie zawsze jest korzystne dla potraw szczególnie zielonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz