niedziela, 16 lutego 2020

Przepisy na początek

Recipes according to the American instruction manual as an example of making all kinds of dishes in a slow cooker.


Przepisy wg amerykańskiej instrukcji obsługi jako przykład wykonywania w wolnowarze każdego rodzaju potraw.

Najlepszy sos bolognese 6- 8 porcji

15 ml oleju roślinnego
800 g mielonej wołowiny
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
45 g purée z pomidorów
2x 400 g puszka krojonych pomidorów
10g suszonego oregano
200 ml czerwonego wina
Umieść wszystkie składniki w wyjmowanym naczyniu kamionkowym. W przypadku dodawania suchych ziól rozetrzyj w palcach przed posypaniem składników (spowoduje to uwolnienie dodatkowego aromatu). Dobrze wymieszaj,aby połaczyć składniki,
Gotuj przez 7- 8 godzin w niskiej temperaturze lub przez 5- 6 godzin w wysokiej temperaturze
Podawaj ze świeżo ugotowanym spaghetti i płatkami parmezanu.
Sos ten może być także używany do lazanii /zapiekanek makaronowych itp.

Tażin z ciecierzycy 6- 8 porcji

1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w grubą kostkę
1 żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w grubą kostkę
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
Miąższ z 1 średniej dyni piżmowej, bez skóry i pestek, pokrojony w małe kawałki (na jeden kęs)
2 małe cukinie, pokrojone w małe kawałki (na jeden kęs)
14 suszonych moreli
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Garść kolendry, posiekanej
2x 400 g ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
2 x 500 g przecieru pomidorowego
50 g koncentratu pomidorowego
30 ml oliwy extra virgin, plus odrobina do skropienia przed podaniem
15 g papryki w proszku
15 g mielonego imbiru
15 g mielonego kuminu
15 ml miodu, plus odrobina do skropienia przed podaniem
10 g pasty harissa
Jogurt grecki, do dekoracji
Sól i pieprz

Orzechowa szarlotka 6- 8 porcji

300 g mąki uniwersalnej
100  g płatków owsianych
200 g drobnego brązowego cukru
5g mielonego cynamonu
2,5g mielonej gałki muszkatałowej
Szczypta soli
300 g masła, pokrojonego w kostkę
250 posiekanych orzechów włoskich
100g cukru pudru lub w miarę uznania
40g mąki kukurydzianej
5g mielonego imbiru
5g mielonego cynamonu
1,5 kg jabłek obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na plasterki
80 ml soku z cytryny
Umieść mąkę, brązowy cukier, płatki, przyprawy i sól w dużej misce. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wygniataj palcami do momentu. aż ciasto uzyska konsystencję kruszonki. Dodaj posiekane orzechy włoskie i odstaw na bok.
Pozostaw jedna łyżkę cukru pudru, a następnie pozostałą część wymieszaj z cynamonem i gałka muszkatołowa w niewielkim naczyniu.
Przygotowane jabłka umieść warstwowo w naczyniu kamionkowym, posypując każdą warstwę mieszanką cukru i
przypraw korzennych
Wymieszaj odłożony cukier z mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny, a następnie polej całość na wierzch wyłożonych jabłek.
Posyp całość kruszonką, przykryj pokrywą i gotuj przez 4- 5 godzin w niskiej temperaturze lub przez 3 godziny w wysokiej temperaturze (lub do momentu, gdy jabłka zmiękną).
Po zakończeniu gotowania odsuń częściowo pokrywę na ok. 30 minut, aby kruszonka stwardniała. Podawaj z lodami waniliowymi lub gorącym kremem śmietankowo-budyniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz