czwartek, 20 lutego 2020

Ogólne wskazówki co do prowadzenia domu

Instructions for the next day should be issued in the evening. We will arrange Sunday classes at home so that the ministry is in the church. It is a great mistake to downplay or impede service in fulfilling their normal religious duties.

Tak w/g autorki książki kucharskiej należałoby organizować sobie gospodarstwo domowe, jego codzienny rytm.

Dyspozycje na dzień następny powinny być wydane wieczorem.
Niedzielne zajęcia w domu tak rozłożymy, by służba była w kościele. Błędem wielkim jest, bagatelizowanie lub stawianie przeszkód służbie w spełnianiu ich normalnych obowiązków religijnych.
Poza tak zwaną świąteczną wychodnią, służba powinna mieć kilka godzin swobodnych raz w tygodniu, w miarę potrzeby, a to dla załatwienia swoich osobistych spraw. Niedając służbie pewnego określonego swobodnego czasu, zmusza się ją do kłamstwa, gdyż wówczas, wychodząc za interesami pani domu, załatwia i swoje sprawy, a zapytana dlaczego tak długo nie wracała, musi się fałszywie usprawiedliwiać. Pozornie małe, nieszkodliwe kłamstwo staje się zarodkiem dalszej nieszczerości.
Obiady i kolacje dysponować mniej więcej w następującym porządku:

Obiad zwykły.

Zupa lub rosół.
Sztuka mięsa z sosem.
Pieczyste z sałatą.
Kompot lub legumina.
Kawa, herbata.

Obiad mniej wystawny.

Barszcz czerwony w filiżankach.
Paszteciki w kruchym cieście.
Ozór gotowany, sos chrzanowy.
Ryba na gorąco Iub na zimno.
Drób lub białe mięso.
Kremy, owoce, kawa.

Obiad wystawny.

Ryby w majonezie i zakąski.
Bulion w filiżankach z pasztecikami.
Łosoś zapiekany ,doskonały".
Indyk z kompotem i sałatą.
Zwierzyna z czerwoną kapustą z winem.
Szparagi.
Kremy, galarety i lody.
Owoce, cukry, kawa i likiery.

Kolacja.

Ryba w majonezie, zimne mięsa i zakąski.
Pasztety.
Pieczyste z sałatą i kompoty.
Kremy lub galaretki.
Kawa, likiery i owoce.

Potrawy wybiera się z niniejszej książki według gustu
i upodobania, utrzymując tylko wskazany porządek w poda-
waniu potraw.
Jest zwyczaj u nas w Polsce podawania przed obiadem lub kolacją wódki z zakąskami. Wódek powinno być kilka odmian, najlepsze są jednak i najsmaczniejsze o wyraźnym smaku, jak: koniak, starka, śliwowica, wiśniowa itp. lub czysta.
Na zakąskę daje się zazwyczaj: śledzie pod różną postacią, ryby zimne, ryby w marynacie, ryby wędzone, sardynki, kawior, mięsa zimne, kanapki, grzyby, rydze marynowane, korniszony itp. Zakąsek powinna być duża rozmaitość, jednak w małej ilości, gdyż goście w pierwszym głodzie, zazwyczaj nasycają się zbyt dużo zakąskami i nie mają już apetytu na dalsze potrawy. O tym należy zawsze pamiętać.
Nie należy przeładowywać biesiadników, tak zakąskami jak i potrawami w ogóle, gdyż stają się ociężali, jedząc ponad zwykłą normę. Zapraszać do jedzenia i picia tyle tylko, ile tego grzeczność towarzyska wymaga, nigdy jednak jedzenia ani wódki nie wmuszać.
Przed kolacją wódki i zakąski można ustawić na oddzielnym stole, do kolacji wówczas stawia się na stół już tylko same wódki, bez zakąsek.
Wina do obiadu podaje się jak następuje:
Po zupie hiszpańskie: madera, xeres lub francuskie białe
(to ostatnie ogrzane), po dalszych daniach francuskie czerwone,
węgierskie lekkie i reńskie - po pieczystym szampańskie
mrożone, a na deser tokaj i malagę.
Do kolacji podaje się wina lżejsze, jak: francuskie białe,
węgierskie, reńskie i szampańskie.
Mowa tu oczywiście o przyjęciach wystawnych. Do przyjęć zwykłych, na jakie nas dzisiaj stać, wina zagraniczne bardzo się ogranicza lub całkiem zastępuje winami owocowymi, krajowego wyrobu, które są bardzo smaczne, nie fałszowane tak, jak tanie wina zagraniczne, a przy tym daleko tańsze.
Jako napoje niezbędne są również: piwo, woda mineralna i woda sodowa w syfonach. Tak w życiu codziennym jak i przy urządzaniu przyjęć, należałoby nareszcie dawać pierwszeństwo produktom wyrobom krajowym, stosując się w przyrządzaniu takowych do
podanych w niniejszej książce przepisów. Chcieć to móc!
Są wprawdzie artykuły niezastąpione a niezbędne, które u nas nie rosną, jak: pieprz itp., ale są za to i takie jak homary, których u nas nie ma, a bez których przyjęcie na dobroci nic nie traci, ale jest dużo i takích jak suszone owoce amerykańskie, które doskonale zastąpić można krajowymi.
Jak powiedziałam, trzeba chcieć, trzeba przyłożyć trochę starania i nie lekceważyć codziennych wydatków robionych na produkty zagraniczne, dla tego, że są one nie małe, bo z groszy tworzą się złote, a im mniej tych złotych odpłynie za granicę, tym więcej zostanie ich w kraju, dla Ciebie Szanowna Czytelniczko.
Od dobrego i świeżego produktu, w dużej mierze, zależy dobroć potrawy, toteż zalecam bardzo, przeczytać wiadomości i wskazówki zasadnicze na początku rozdziałów.

Z nowu pytanie co organizacja domu ma do idei zero waste, odpowiedź jest w pytaniu. Dobra organizacja życia codziennego to eliminacja marnotrastwa.

Czy zgasiłeś światło w łazience?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz