Orange fruit is winter, not only because it is available with us primarily in winter, but also because it cools the body in warm climates, which is very refreshing.
Pomarańcza owoc zimowy, nie tylko z tego powodu, że dostępny jest u nas przede wszystkim w zimie, ale również dlatego, że wychładza organizm w ciepłych klimatach, czyli bardzo orzeźwia.
Po lekturze artykułu na temat buraków zastanawiałem się czy nie pokazywać produktów pod kątem zero waste.
Tak wiec spróbuję napisać coś o pomarańczy. Wiadomo środek owocu to przeķąska lub sok. Ale zawsze pozostają nam skórki z którymi nie wiadomo co zrobić. Ci co pieką ciasta zapewnie mogą je kandyzować, ale czy inni mogą z nimi coś innego zrobić?
Chyba tak, w sieci roi się od przepisów na olejek pomarańczowy, ale to nie koniec. Można skórki wykorzystać do produkcji octu zapachowego służącego do czyszczenia kuchennych powierzchni, sprzętów takich jak lodówka czy pralka, zmywarka itp. Taki ocet, który roztacza przyjemny zapach nie jest barierą do używania innych śroków ekologicznych. Jest on chętnie używany przez dzieci, pomagające w kuchni, czy przy sprzątaniu domu. Swoim zapachem przyciąga, nie odstrasza od pracy.
Jak go wykonać? Kupujemy ocet spirytusowy 10%, rozcięczamy go wodą do 6%, zalewamy tym rozcięczonym skórki z pomarańczy (nie trzeba ich pozbawiać białej części) i po tygodniu czasu mamy już ocet o przyjemnym zapachu. Jeszcze lepszy jest po miesiącu czasu.
Czasami każdemu może zdarzyć się sytuacja, że zapomnimy o pomarańczy i zacznie ona nam usychać. Tak nie ładnie wyglądający owoc najczęściej po czasie ląduje w śmietniku. A nie musi. Wystarczy pokroić go na plasterki i wysuszyć w piekarniku. Powstaje wówczas produkt który służy jako ozdoba w świątecznym wystroju. Widziałem raz choinkę ubraną w pomarańcze, wyglądała nietypowo i zaskakująco dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz