czwartek, 26 marca 2020

Dehydrator - suszenie owoców, warzyw, ziół, mięsa

Bez tego tematu temat zero waste byłby niepełny.
  
Zero waste to również przechowywanie owoców i warzyw w okresie od letnich zbiorów do jesienno-zimowej konsumpcji. Jednym ze sposobów jest suszenie. Własne suszone owoce I warzywa czyli - dehydrator w kuchni.

Niektóre rzeczy wracają do mody po kilku latach. Pamiętam, moja babcia wciąż ją miała. Suszone jabłka. Z własnego ogrodu. Wysuszyła je na słońcu lub w piekarniku. Dzisiaj to nie tylko jabłka, grzyby, śliwki ale i pomidory.  Tak przygotowane owoce i warzywa są zdrowsze i wielu ludzi nie przekonują produkty przemysłu spożywczego. Dehydratory - zdrowe przekąski, które każdy lubi.

Co to jest dehydrator, to urządzenie do usuwania wilgoci z produktów?
Dehydrator jest w rzeczywistości jak piekarnik z termoobiegiem. Jest tylko znacznie mniejszy, a przez to znacznie bardziej ekonomiczny. W zależności od modelu można bardzo precyzyjnie ustawić temperaturę, a także czas jego użycia. 

Materiał
Stal nierdzewna czy plastik? Wysokiej jakości urządzenia opierają się na stali nierdzewnej. Tworzywa sztuczne jeżeli są bez BPA, są porównywalne z tymi ze stali, są za to tańsze. Ponieważ tworzywo sztuczne nie toleruje dużej ilości ciepła, dobrze nadaje się do dehydratorów działajacych w zakresie 30 -75 ° C

Temperatury
Od 30°C rozpoczyna delikatne suszenie. Od około 40°  witaminy takie jak witamina C zaczynają się rozpadać. Nie wszystko rozpada się na raz. Dlatego: susz powoli, aby nie tracić wszystkich witamin i minerałów.
Wszystkie urządzenia są bardzo łatwe do regulacji. Pracują bardzo ostrożnie. Jest to kolejna zaleta w stosunku do piekarnika, który nie zawsze utrzymuje sto procent ustawionej temperatury.
Jeśli masz mało do suszenia, potrzebujesz tylko urzadzenia o małej objętości. 

Energia
Wiele małych suszarek do owoców pracuje z mocą 200 W są ekonomiczne a suszenie owoców nie kosztuje dużo. Oczywiście, jeśli jesteś zwolennikiem suszonych owoców, możesz zaoszczędzić dużo pieniędzy.

Dla kogo jest odpowiedni Dehydrator?
Możesz szybko i łatwo wysuszyć własne liście ziół, dla swoich mieszanek przypraw.
Jako przekąska,  suszone owoce są bardzo zdrowe. Również mięso może być suszone, ale w tym przodują amerykanie. Odwadnianie stanowi doskonałą alternatywę dla konserwowania, ponieważ większość składników jest zachowana i można to zrobić bez dużej ilości cukru. Jelita bardzo lubią suszone owoce.

Wskazówka: jeśli szukasz dość nowej innowacji, być może możesz wypróbować dehydrotator bazujący na podczerwieni. Podczerwień ma tę zaletę, że nie wymaga podgrzewania. Jest natychmiast gotowa do pracy. Dlaczego? Promieniowanie podczerwieni wnika w materiał i ogrzewa się od wewnątrz.

Temperatura
Ogólnie rzecz biorąc, im niższa temperatura, tym dłużej trwa proces.

Czas suszenia
Czas suszenia zależy od żywności, którą chcesz zachować.
Plasterki jabłka potrzebują 7-10 godzin i 50°C, Oczywiście dłużej, jeśli nie chcesz suszyć w 39°C. Im cieńsze plasterki tym krócej trwa proces ale jabłka zajmują więcej miejsca.

Dehydrator vs. Piekarnik i kuchenka mikrofalowa
Jakie zalety ma maszyna do suszenia owoców w porównaniu z kuchenką mikrofalową lub piekarnikiem? Jak to się nazywa, maszyna do konserwowania żywności, w przeciwieństwie do piekarnika, jest znacznie mniejsza, a zatem bardziej ekonomiczna. Wiele piekarników można używać tylko w temperaturze 50°C. Za gorąco, jeśli chcesz tracić witamin.
Kuchenka mikrofalowa jest również dobra do przechowywania żywności. Promieniowanie podgrzewa wodę, która następnie odparowuje. Wrażliwe witaminy przechodzą przez promieniowanie. To nie jest zdrowa dieta.


Co można suszyć w suszarce?
W suszarce można suszyć wiele pysznych rzeczy:

Owoce (jabłko, banan, mango, truskawka ...), warzywa (pomidor, cebula, ziemniak ...), ryby, mięso, orzechy, grzyby, zioła.

Wskazówka: Możesz także produkować "skórki" owocowe. Po prostu bierzesz owoce, cukier (lub daktyle) i trochę startych orzechów, mieszasz je z ciastem i malujesz na specjalnej tacy w dehydratora. Po około 6 godzinach w stopniach 46 - 60 masz masę stałą, którą możesz następnie podzielić na części. Gotowa jest słodka i zdrowa przekąska.

Czy wysiłek jest tego wart? Czy teraz jest o wiele zdrowiej? Tak. Zdecydowanie tak, a dokładnie. Masz pełną kontrolę nad: składnikami, temperatura, stopień suchości wiesz, skąd pochodzi twoje jedzenie

Czego nie powinieneś suszyć
Proces usuwa zawartość wody. Jedzenie zmniejsza się do ułamka wielkości. Pozostaje ściśnięta i pożywna substancja. Dlatego powinieneś brać owoce i warzywa tylko z własnego ogrodu lub z upraw ekologicznych. 
Stosowane pestycydy i inne środki kumulują się w suszonej żywności i przez to stają się niebezpieczne dla zdrowia. 
Nie używaj owoców lub warzyw, które mają już uszkodzenia czy też zgniłe plamy. Produkty muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. 

Zalety dehydratora
Bardziej ekonomiczny niż piekarnik i zdrowszy jak kuchenka mikrofalowa.
Wady dehydratora
Zakup wysokiej jakości sprzętu może być kosztowny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz